STATUS UPDATED!
04/07/2016 terima kasih kepada yang masih sudi menyinggah dan membaca blog Mira ni..budi dan jasa anda tidak mampu Mira balas dengan kata-kata..ecewahhh..:)
- Amirah Azman -
DASHBOARD ABOUT ME TUTORIAL FREEBIES CERITA TIP-TIP

Revolusi Henna


Assalammualaikum dan Salam sejahtera



Inai or Henna untuk nama komersialnye telah menjadi trend ya..
pelbagai jenis dan revolusinya semakin menarik n mudah dipakai sekarang nih..
sekarang Mira nak kongsi serba sedikit revolusi yang Mira nampak sendiri sekitar kita nihh

sebelum tuh..meh kita baca sedikit HUKUM PEMAKAIAN INAI/HENNA
sumber : klik sini

INAI DAUN


Jenis ini sedikit rumit untuk sediakan kerana perlu menggiling atau menumbuk daun inai sehingga lumat. Jika tidak, ini akan menganggu proses pemakaian inai di jari. Tambahan pula, zaman sekarang ni dah mula susah nak jumpa pokok inai, jika ada pun mungkin daun-daun masih muda dan warna tidak terang.

INAI SERBUK


 Jenis ini senang untuk disediakan, cuma bancuh dengan air sahaja. Tetapi ada di kalangan pengukir inai akan menambah perahan limau, lemon,minyak zaitun dan pelbagai lagi bahan untuk mendapatkan warna yang terang dan gelap.

INAI TIUB


Jenis ini senang dipakai dan warna cepat melekat pada kulit. Cuma ukiran akan kurang cantik kerana mata tiub agak besar. Selain itu juga, kita perlu pandai mengawal warna inai / henna yang kita nak mengikut tempoh masa pemakaian. Jika memakai inai / henna jenis ini dalam tempoh yang lama, jari jemari anda mungkin akan berwarna hitam bukan oren,  merah atau maroon. Terbaru, inai jenis tiub ini terdapat dalam pelbagai warnan seperti biru, hijau, merah, ungu dan pelbagai lagi.

INAI KON


Jenis ini paling banyak dipakai oleh pengukir inai / henna kerana mereka boleh tentukan saiz mata kon yang dikehendaki bergantung kepada ukiran itu sendiri. Kekemasan sesuatu ukiran itu dapat dilihat jika kita memakai inai jenis kon ini. Terdapat pelbagai warna inai / henna jenis ini seperti hitam, merah, maroon, oren dan pelbagai lagi.

INAI CELUP


jenis ni lagi mudah la nak pakai..just celup je jari tu n siap..tunggu la beberapa minit macam tu kan..senangnye sekarang

INAI PUTIH

 

tudia-tudia..warna putih pulak..Henna / inai warna putih ni dah menjadi trend dah sekarang.. tapi tentang hukum tu tak pasti la plk..berdasarkan hukum diatas mengenai warna tak kisah..tapi kalau putih..no komen la..


p/s : macam mana? apa pilihan hati korang? jangan lupa tinggalkan komen yea.. :)

7 000 Pengomen Setia :

JAMIL HASHIM berkata...

salam dari http://jmbelog.blogspot.my/

Eimma berkata...

biasa pakai yg biasa je. yg lukis kat tangan semua, x penah. ahahah.. x minat sangat :)

Aqilah Azmi berkata...

hehehehehe qila suka inai!!!!!!!!!!!!!
huhuhu tp tula. yg part warna putih tu mcm hmmm

Nur Khairul Azizi Mohamad berkata...

Zaman kanak-kanak dulu pernah pakai inai siap amik dari pokok & tumbuk sampai lumat....done follow yang ke #1919...cantik no tu... Anyway dijemput untuk memeriahkan kontest MYiDEAKiNi yer...

http://www.myideakini.com/2015/12/kontest-seo-myideakinicom-2015.html

Meura metsu berkata...

Boleh sampai hitam eh ? wuuuuuuuu cem best je . Nak try pakai inai india tu sampai hitam laaa , wewewewe

aRz MoHa berkata...

done follow blog

Mohd Noor Shawal berkata...

macam macam inai kan... huhu...

singgah + follow sini.. :)

jemput join segmen shawal.. ^^

http://akubukaninnocent.blogspot.com/2015/12/SegmenBlogwalking.html