STATUS UPDATED!
01/05/2017 segmen dah bermula dan selamat bercuti..:)
- Amirah Azman -
DASHBOARD ABOUT ME TUTORIAL FREEBIES CERITA TIP-TIP

Revolusi Henna


Assalammualaikum dan Salam sejahtera



Inai or Henna untuk nama komersialnye telah menjadi trend ya..
pelbagai jenis dan revolusinya semakin menarik n mudah dipakai sekarang nih..
sekarang Mira nak kongsi serba sedikit revolusi yang Mira nampak sendiri sekitar kita nihh

sebelum tuh..meh kita baca sedikit HUKUM PEMAKAIAN INAI/HENNA
sumber : klik sini

INAI DAUN


Jenis ini sedikit rumit untuk sediakan kerana perlu menggiling atau menumbuk daun inai sehingga lumat. Jika tidak, ini akan menganggu proses pemakaian inai di jari. Tambahan pula, zaman sekarang ni dah mula susah nak jumpa pokok inai, jika ada pun mungkin daun-daun masih muda dan warna tidak terang.

INAI SERBUK


 Jenis ini senang untuk disediakan, cuma bancuh dengan air sahaja. Tetapi ada di kalangan pengukir inai akan menambah perahan limau, lemon,minyak zaitun dan pelbagai lagi bahan untuk mendapatkan warna yang terang dan gelap.

INAI TIUB


Jenis ini senang dipakai dan warna cepat melekat pada kulit. Cuma ukiran akan kurang cantik kerana mata tiub agak besar. Selain itu juga, kita perlu pandai mengawal warna inai / henna yang kita nak mengikut tempoh masa pemakaian. Jika memakai inai / henna jenis ini dalam tempoh yang lama, jari jemari anda mungkin akan berwarna hitam bukan oren,  merah atau maroon. Terbaru, inai jenis tiub ini terdapat dalam pelbagai warnan seperti biru, hijau, merah, ungu dan pelbagai lagi.

INAI KON


Jenis ini paling banyak dipakai oleh pengukir inai / henna kerana mereka boleh tentukan saiz mata kon yang dikehendaki bergantung kepada ukiran itu sendiri. Kekemasan sesuatu ukiran itu dapat dilihat jika kita memakai inai jenis kon ini. Terdapat pelbagai warna inai / henna jenis ini seperti hitam, merah, maroon, oren dan pelbagai lagi.

INAI CELUP


jenis ni lagi mudah la nak pakai..just celup je jari tu n siap..tunggu la beberapa minit macam tu kan..senangnye sekarang

INAI PUTIH

 

tudia-tudia..warna putih pulak..Henna / inai warna putih ni dah menjadi trend dah sekarang.. tapi tentang hukum tu tak pasti la plk..berdasarkan hukum diatas mengenai warna tak kisah..tapi kalau putih..no komen la..


p/s : macam mana? apa pilihan hati korang? jangan lupa tinggalkan komen yea.. :)

kembali AKTIF berBLOGGING


Assalammualaikum dan salam sejahtera

alhamdulillah .. Mira masih berkesempatan untuk updated blog Mira .
Terima kasih juga yang tak terhingga yang masih sudi membaca
 blog cikai Mira ni *kesat airmata disebabkan Mira masih tak mempunyai 
LAPTOP sendiri lagi...so agak susah nak updated selalu..
sebab kalau sekali nak on berjam juga..
kena marah je nanty dengan family.. *hehehe


Mira akan kembali berblogging mungkin tahun depan..
Mira nak tukar semua design blog untuk tahun baru..
mestilah nak design baru kan..
so ada idea ke untuk tahun baru punya design?
anyone? cute? simple? matured? just drop your comment okey.. ;)

 

lagi satu...disebabkan dah lama tak berblogging
Mira dah tak tahu banyak perkembangan tentang dunia blogging nih,,,
ada benda baru ke..cerita baru ke..or gaya baru nak bergiveway ke kan..
anyone can help? *muka merayu..hehe 

TAHUN BAHARU nanti Mira akan bermanfaatkan untuk cerita sepanjang 
tahun 2015 Mira .. saja nak simpan n share serba sedikit kisah hidup Mira 
tahun ni kepada semua*kalau ada org nak baca la .. 
mana tahu boleh pengubat rindu Mira..
lagi-lagi sebagai pelajar tingkatan Lima ni kan..
semua kenangan sepanjang si sekolah menengah tu..
perghhh..susah nak dilupakan.. 

sampai disini saja kot ..semoga jumpa lagi...
buat masa sekarang  Mira nak habiskan cuti sepanjang bulan nih n 
habiskan masa dengan family..
tunggu post Mira yang sterusnya..byee.. :*

p/s : abaikan template usang Mira ini okey... n minta maaf kalau blog agak semak ke nanti..mungkin mira tengah renovate..tudia..haha

Pencarian Blog Terkemas 2015!


Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

TAG : http://rayonceknowles.blogspot.my/

Entry PERTAMA tahun ini!


Assalammualaikum dan salam sejahtera

sudah sekian lama tak menjenguk blog,,sudah agak bersawang ya..aktiviti tahun nih sangatlah padat..stiap minggu mesti ada ja aktiviti...biasa la tuh kan,,tahun nih dah SPM..kena la sedar diri tuh sikit,,boleh updated pon sebab cuti dua minggu ja nih,,ini pun tak buat lagi kerja kursus Akaun..haihhh..


 insya allah habis ja SPM Mira akan cuba aktifkan balik blog yg dah lama bersawang nih,,nak start GA ka apa kan,,bagi ramai pembaca balik..so gudluck kepada yang akan menjalankan PEPERIKSAAN jugak mcm mira..all the besst untuk korang..byee

kalau nak contact Mira boleh ke
Instagram : amirahazman98
Wechat : amirah98azman