STATUS UPDATED!
13/06/2017 BUSY BILA DAH START KERJA..:)
- Amirah Azman -
DASHBOARD ABOUT ME TUTORIAL FREEBIES CERITA TIP-TIP

Gerak Bahasa kucing melalui ekor


Assalammualaikum dan salam sejahtera

http://2.bp.blogspot.com/-oNWpsncvV9g/TVa_3bM-75I/AAAAAAAAAME/gvc-WstFtGE/s1600/kucing+comel.jpg

semenjak dua menjak ni dah start membela kucing..first 2 ekor kucing yang diberi oleh siapa entah..dia hantar ke kedai ayah Mira time tu..kecil lagi dalam 4/5 bulan macam tu la..dan tetiba masa tu kakak Mira ada di kedai..terus tertarik nak bela..di ikutkan cerita keluarga Mira memang tak bela kucing n masing-masing takut dengan kucing ni..bila dah bela ni..lama - kelamaan takut pada kucing tu dah hilang. Nama untuk kucing ni OPEK dan CEMONG.. haha

minggu lepas pula ayah Mira beli kucing parsi dari jiran tetangga sedara . Baru 4 bulan umur kucing tu . Nama kucing tu leker *adk beradik HANG TUAH nya nama . nama tu tuan dia kasi . tapi bila tahu betina terus panggil K sahaja.. kami pun panggil K je la..kadang2 tu suka hati la bagi nama sesuka hati macam Kasturi,Kadijah n macam2 lagi la..hihi 

bila dah membela kucing 3 ekor ni..macam2 gerak bahasa badan dia terutama pada ekor..so nak share sikit apa yang perlu tuan2 yang membela kucing ni tentang kucing anda ye..cewah ayat.. :)

 http://3.bp.blogspot.com/-bXANxH9ovR0/T1q3UjuoGsI/AAAAAAAAAGM/f5vj72kc9PY/s1600/Gerakan+ekor+kucing.jpg
 (sumber google)


Lu Gua Bro [TONTON&DOWNLOAD]


Assalammualaikum dan salam sejahtera


Lu , Gua Bro ! menceritakan perjalanan itu, turun naik kehidupan dua kawan baik, Yu dan Mi berasal dari kampung yang sama dan telah dilahirkan pada hari yang sama. Dari zaman kanak-kanak umur sekolah , umur remaja umur dewasa , mereka kekal bersama-sama walaupun apa-apa kesan . Impian mereka adalah untuk menjadi dasar yang , lebih-lebih lagi kedua-dua bapa mereka mahu mereka menjadi polisi. Cerita ini bermula apabila Yu & Mi bertemu di sebuah kilang penapisan di mana Mi bekerja sebagai keselamatan selepas setahun tidak bertemu anda menikmati kerja Mi di Bandar meninggalkan rumah. Yu yang melarikan diri dari para peniaga mencari Mi di kedai kilang . Kilang penapisan Mi itu nampaknya menjalankan pengedaran sindeket dadah. Yu dan Mi Cuba melaporkan perkara itu kepada polis, tetapi dilarang oleh peniaga tersebut. Pertempuran Yu & Mi sehingga ke peringkat tertinggi penapisan bangunan untuk menyelamatkan diri. Sedang berlari , Yu tergelincir tiang bangunan kaki dan disambut oleh Mi. Yu hampir putus asa telah ditenangkan oleh Mi dengan kata-kata sehingga baik ke dalam semangat masa lalu menceritakan kisah mereka bagaimana mereka kedua-duanya teruja urusan dengan segera dan menghalang muka cabaran selama ini. Itulah di mana kisah persahabatan antara Yu & Mi dari zaman kanak-kanak hingga kini. Mereka akhirnya berjumpa dengan 2 orang polis,salah satunya Eve, rakan sekelas mereka di sekolah kerana itu. Polis mengucapkan terima kasih kepada mereka secara tidak sengaja telah menumpaskan sindiket di kilang penapisan.


TONTON1        |        TONTON2       |        DOWNLOAD


Bercinta Selepas Nikah


Assalammualaikum dan salam sejahtera

nak share satu cerita ni yang diambil di facebook.. layan jom... :)

http://3.bp.blogspot.com/-KUGg7fCxML4/UMrxELnhE8I/AAAAAAAAHW8/W3b-6MMLpk8/s640/185407_1898952879667_3551148_n.jpg

Saya meminang isteri saya ketika umurnya baru 19 tahun. Pada ketika itu umur saya 29 tahun. Setelah diterima, kami akhirnya selamat diijabkabulkan pada 24/12/2011. Pada waktu itu, banyak mulut yang berbunyi-bunyi langau. “Kau nie, Tunggu lah budak tue kenal dunia dulu. Belajar, kerja. Belum apa-apa dah kena jadi isteri orang. Muda sangat bro”. Saya jawab : “Beb, Dah pernah keluar dari tempurung belum? Cuba tengok keadaan sekeliling. Apa jadi pada segelintir wanita yang diberi peluang untuk ‘Kenal Dunia’ dulu? Aku dah 10 tahun lebih lama dari dia untuk mengenali dunia nie sebab tue aku tak rela dia diperkenalkan kepada ‘Dunia’ nie sebelum aku kenalkan dia dengan ‘Akhirat’ dulu. Pandang lah kiri dan kanan. Itukah yang kau mahukan? Wanita solehah sepatutnya menjadi perhiasan dunia tapi sekarang nie ‘Dunia’ telah berjaya menjadi perhiasan wanita”. Beruntunglah mereka yang berkahwin di usia muda . 
{ Bercinta Selepas Nikah} 


Wordless Wednesday : Perangai perempuan


Assalammualaikum dan salam sejahtera

http://data1.whicdn.com/images/28925100/large.jpg

Perangai perempuan memang susah nak faham.seriusly Mira pun kadang-kadang tak faham dengan perasaan sendiri..aih..bagi kaum adam banyak-banyak kan lah bersabar ye..kaum hawa ni tak nak pun kemewahan tu semua..dia hanya nakkan kasih sayang seseorang yang bergelar suami saja.. *okey gatal kejap
biarlah video di bawah cerita dengan lebih jelas ok.. :)





Wordless Tuesday : BUAT KEPALA


Assalammualaikum dan salam sejahtera


biar video sahaja bercerita dan ambil iktibar okey.. #prayformh370




Musim 'SAKURA' di kampungku


Assalammualaikum dan salam sejahtera

ok just nak sharing-sharing sikit mengenai musim 'SAKURA' di tempat Mira ni..tempat ni sebenarnya berlaku sepanjang Parit Buntar sehingga Tanjong Piandang..tapi tempat lain not sure la ada ke tak..pokok ni jarang nak berbunga..bila dah berbunga tu..YA ALLAH cantiknya ciptaan Tuhan..dapat la feeling2 macam duduk dekat oversea kan2...Mira tak sempat tangkap gambar lagi dekat sana..tapi insya allah in process uoals..sapa tak nak lepas peluang kan..gila cantik ok..boleh feeling2 romantik gitu..nama pokok tak sure apa..hehe..pandai2 la cari google ok..pokok ni just keluarkan 2 warna bunga sahaja..setakat ini saja la..warna pink dan putih..warna lain tak sure sebab tak nampak pulak kan..tanpa membuang masa..boleh tengok SAKURA in my town..sila kagum ok..hahahaha












credit image to her 

kalau tempat korang pon macam ni..jom la share cerita dan gambar juga ok..  :)


Debat buat pertama kali :)


Assalammualaikum dan salam sejahtera
cerita ni dah lama dah lebih kurang 11/3/2014 lepas . tapi baru sempat nak story-story dekat blog. lagipon lama tak kongsi cerita sendiri dekat blog ni.. Bulan 3 ni adalah bulan yang agak buzy la untuk Mira..jadual pack sangat-sangat dengan aktiviti sekolah..

1/3/1014-10/3/2014 - Latihan Debat
11/3/2014-12/3/2014 - Perlawanan Debat Daerah
13/3/2014 - Ceramah 1 MALAYSIA
14/3/2014-17/3/2014 - Latihan Pantun Daerah
18/3/2014-21/3/2014 - Ujian Selaras 1

ok..alhamdulillah baru jumat lepas tamat ujian..tapi markah ADD MATH amat mengecewakan -,-

berbalik pada debat..alhamdulillah menang first round dengan tajuk SEMANGAT PATRIOTIK TERSEMAI MELALUI SUBJEK SEJARAH *lebih kurang la..haha..

first time masuk bertanding n first time menang pula tu..first round je la..second round dah lemah sangat isinye pun..lagipun jadi pembangkang ni agak susah..menang first round pun sebab jadi Pihak Kerajaan..Mira menjadi Menteri Ketiga..orang yang menbidas je..haha..boleh la rasanya..lagipun lebih kepada Kebolehan Mira kut *ok nak muntah.. jadi menteri ketiga sebab yang pertama dan kedua tugas dia agak susah dan susah la senang cerita..haha..ok habis alasan untuk itu.. 

Alhamdulillah juga syukur kepada ALLAH sebab Mira menjadi Pembahas Terbaik untuk First Round tu..*perasaan sekejap.. Insya allah ada masa boleh la join lagi pada tahun depan..itu pun kalau tak buzy dengan SPM la..sekarang ni nak fokus untuk Pantun Daerah pula yang berlansung pertengahan bulan 4 tak silap..Doakan Mira buat yang terbaik ya.. :)

sebelum tekan [X] jom cuci mata tengok gambar sekitar pertandingan bahas sekolah Mira.. :)

First Round 






Second Round




Zombi Kilang Biskut [TONTON]


Assalammualaikum dan salam sejahtera


Bahasa : Bahasa Melayu
Sarikata : Tiada
Pelakon : Awie, Usop Wilcha, Sofi Jikan, Eina Azman, Adam AF, Dayana Roza, Ilya Buang, Shuk Balas, Man Kadir, Delimawati  

Sinopsis
Zombi Kilang Biskut mengisahkan Husin yang kembali ke Kampung Pisang dan bekerja di sebuah kilang biskut di Taiping sebagai `supervisor' atau penyelia selepas diisytiharkan muflis akibat ditipu Skim Cepat Kaya di Singapura. Di kilang berkenaan, Husin bertemu semula dengan rakan sekampungnya iaitu Usop, Deris dan Mat Karan. Mereka kemudian terbabit dalam menyelongkar misteri kemunculan zombi yang mengganas di kawasan kilang terbabit.

Keadaan menjadi tegang apabila mereka terperangkap dalam kilang itu apabila polis mengisytiharkan darurat di seluruh Taiping. Dalam masa yang sama seorang demi seorang pekerja kilang itu hilang dan ada yang dijumpai mati dalam keadaan mengerikan. Apabila disiasat, Husin mendapati semua kejadian itu berpunca daripada serangan zombi yang berkeliaran di kawasan stor kilang berkenaan. Dia seterusnya mendapati kilang itu sebenarnya membekalkan dadah jenis ecstasy tetapi proses pembuatan dadah itu menjadikan penagih bertukar menjadi zombi. Namun masalah timbul ketika Husin bersama rakannya berusaha memusnahkan kumpulan zombi itu dengan menangkap ketua kumpulan pengedar dadah itu.

TONTON1      |      TONTON2     |     DOWNLOAD


Sponsor DIPERLUKAN !


Assalammualaikum dan salam sejahtera



Mira nak cari sponsor yang berminat nak sponsor GA Mira seperti detail di bawah :
NAMA GA : 1# SIMPLE GIVEAWAY  by AA
TARIKH MULA : 22/03/2014
TAMAT : 22/04/2014
UMUM PEMENANG : 26/04/2014
HANTAR DETAIL PEMENANG : 26/4- 1/5/2014


BARANG YANG DIKEHENDAKI SEPERTI :
  • Barang pos
  • Cash duit
  • Topap

Syarat - Syarat boleh diberi : (max 3 syarat)
  • Follow blog / twitter / instagram / google
  • Like fanpage / gambar
  • iklan tak dibenarkan (takut earning anda tak naik)

BERMINAT ?
Email : eira.shamiera@yahoo.com

Kerjasama anda amat dihargai :)

UPDATED SPONSOR 

Mieya
- 2x blouse

Shafinaz Aina
- 2x topap
- follow blog (http://shafinazaina.blogspot.com/
- like fanpage (https://www.facebook.com/shafinazaina.blog)

Kpolaroids
- follow instagram  (https://instagram.com/kpolaroids)

Azimah
- 2 topap rm5
- Like Fanpage (https://www.facebook.com/NAZcollectionsss)


Eyqa
- komen di blog yg sama difollow. Tidak kisah comment kat mana2 post pun.


Cik Miela